April 20, 2024

Ennen kuin aloitamme, mitä on vihanhallintaterapia? No, se on eräänlainen psykologinen terapia, joka auttaa ihmisiä hallitsemaan tai vähentämään vihan äärimmäistä ilmaisua. Hoidossa käytetyt menetelmät eivät kuitenkaan takaa, että potilas ei ajoittain tule vihaiseksi, mutta ne auttavat hallitsemaan purkauksia vastuullisesti. Pääpaino tässä terapiamuodossa on auttaa ihmisiä tunnistamaan, milloin viha on oire muista tunteista, kuten surusta, turhautumisesta, huolesta, pelosta ja muista, joita heidän on vaikea ilmaista.

Kuinka kauan vihanhallintakäsittelyt kestävät?

Useat psykologiset suuntaukset, sekä teoreettiset että fyysiset, vaikuttavat vihanhallintaterapiaan; pääpaino on kuitenkin oppia käsittelemään vihaa positiivisella tavalla. Vihanhallintaterapia, joka kestää yleensä enintään kaksikymmentä viikkoa, on ihanteellinen auttamaan ihmisiä, jotka väittävät vihan olevan pääasiallinen psykologinen ongelma. Jotkut menestyneet terapeutit ehdottavat kuitenkin noin kahdeksasta kymmeneen hoitokertaa, joten hoidon kesto voi olla lyhyempi joillekin henkilöille. Yksinkertaisesti sanottuna, huomaa, että joillakin ihmisillä on yleensä pidempi hoitojakso kuin toisilla.

Mistä vihanhallintahoito koostuu?

Vihanhallintaterapia koostuu oppimisesta kuinka ja milloin tunnistaa äärimmäiset vihan tunteet, ymmärtää vihaa herättäviä tilanteita ja niin edelleen. Sitten kokeillaan useita hoitomenetelmiä ja strategioita tämän äärimmäisen tunteen käsittelemiseksi. Jotkut yleisesti käytetyistä vihanhallintastrategioista ovat:
• Vältä olosuhteita, jotka voivat johtaa vihaan
• Ota aikalisä pohtiaksesi, mikä vihan aiheuttaa
• Yritetään olla antamatta mielen vajota tilaan, jossa se liioittelee olosuhteita
• Erilaisten rentoutustekniikoiden käyttö
Kaiken kaikkiaan edellä lueteltujen todistettujen vihanhallintastrategioiden lisäksi on monia muita, jotka voidaan myös valita eri tilanteista ja hoidettavista ihmisistä riippuen. Monet ihmiset kuitenkin suhtautuvat positiivisesti valittuun terapiaan ja pystyvät siten elämään normaalia elämää, jossa ei ole äärimmäisiä vihan tunteita hoidon jälkeen.